”En klar femma”, sa Yukiko Duke…

”En klar femma”, sa Yukiko Duke…
1 mars, 2017 Hedengrens

…häromdagen i SVT:s Gomorron Sverige om Ester Blenda Nordströms reseskildring Byn i vulkanens skugga.

Boken är utgiven av bokförlaget Bakhåll.

Författaren brukar beskrivas som en av världens första Wallraffande journalister.

Byn i vulkanens skugga handlar om Ester Blendas vistelse i Kamtjatka i det bortersta av Sibirien i dåvarande Sovjetunionen. Hon bodde där i två år, 1925–27, och fick uppleva både bitande vinter med 35 graders kyla och ännu kallare under färder med hundspann genom snöstormar, och den underbara sibiriska sommaren när naturen ger av sina håvor. Och hela tiden berättar hon – på just det sätt som bara hon kan – om det färgstarka uthålliga folket i detta hörn av världen, i vulkanen Kljutjevskajas skugga.

Yukiko Duke på en bild från Kulturhuset i Stockholm 2014 i samband med att Tucholsky-priset delades ut.