Onsdag 12/4 kl. 17.30: Carl-Göran Ekerwald

Onsdag 12/4 kl. 17.30: Carl-Göran Ekerwald
4 april, 2017 Hedengrens

Carl-Göran Ekerwald berättar om sin bok Vreden och begäret. Introduktion till Rumi.

Rumi (1207-1273) mannen från Rumi, det vill säga det forna Östrom. Han bodde i Konya, trettio mil söder om Ankara. I sina dikter hyllar han kärleken och jordelivet, han hyllar begäret och den vrede som tuktar begäret, allt i en vild mixtur av sublimt, vulgärt, obscent och komiskt. Han har svar på alla frågor. Varför finns människan? Varför krig? Var fanns vi som ofödda? Var finns vi som döda? Varifrån tankarna? Rumi delar Nietzsches uppfattning: Gud finns inte. Gud är nämligen icke-vara, för människan onåbar. Men Gud hör av sig via vår intuition, vår intima radar. Rumi kallar denna trådlösa kommunikation Ande-Solens strålar. Baron Eric Hermelin översatte från persiska Rumis stora diktverk Mesnavi på 1930-talet, tvångsintagen på St Lars i Lund. Det tog sju år 25. 000 rimmade tvåradingar. Han älskade texten till den grad att han gjorde sin tolkning färgstark och rosenkindad fast ändå pinsamt trogen originalet.

Carl-Göran Ekerwald (f. 1923) kom kontakt med Rumis diktning som 16-årig gymnasist i Östersund. I Vreden och begäret har han samlat sina läsefrukter i en personligt hållen introduktion till Rumi.


Carl-Göran Ekerwald
Foto: Bengt Oberger