Torsdag 20/4 kl. 17.30: Peter Kadhammar

Torsdag 20/4 kl. 17.30: Peter Kadhammar
7 april, 2017 Hedengrens

Peter Kadhammar berättar om sin nya bok Vi som var så lyckliga. Vardagsliv i en kommunistisk diktatur (Natur & kultur).

I ett slutet kvarter bestående av två parallella gator i centrala Tirana bodde ledarna i Europas mest hemlighetsfulla land, Albanien. Kvarteret låg mitt i huvudstaden, där umgicks de och när någon greps och avrättades var det inget man talade om – inte ens hemma vid köksbordet.

Peter Kadhammar har intervjuat människorna som levde och arbetade i Kvarteret, från den kommunistiske diktatorn Enver Hoxhas änka till andra ledare, deras familjer, läkare, livvakter och städerskan som också putsade riskornen Hoxha skulle äta. Resultatet är en unik och levande skildring av en sluten värld som fanns alldeles nyss, en berättelse om politik, makthunger, fruktan – och kärlek.

Peter Kadhammar är journalist och författare. Han har publicerat sju böcker, bland annat de kritikerhyllade Vägen till Bagdad och Vad gjorde du under kriget. Han är knuten som reporter till Aftonbladet sedan flera år.

Peter Kadhammar
Foto: Aftonbladet