Tisdag 25 april kl. 17.30: Alice Petrén

Tisdag 25 april kl. 17.30: Alice Petrén
18 april, 2017 Hedengrens

Alice Petrén talar om sin nya bok Terroristen i Toulouse. Anteckningar om Frankrikes algeriska historia (Appell förlag).

Algeriet var Frankrike. Landet var inte bara en koloni, utan hade parlamentsledamöter i Paris och en miljon fransmän gjorde Algeriet till sitt hemland. Blodiga strider upplöste år 1962 relationen Paris – Alger, men den fortsätter att kasta sin skugga över dagens Frankrike. De försummade laglösa förorterna, den nationalistiska ytterhögern med Le Pen i spetsen och decennier av terrorattentat har kopplingar till Frankrikes koloniala historia och i synnerhet till den med Algeriet. Länderna förblir sammanflätade ekonomiskt, kulturellt och säkerhetsmässigt.

Alice Petrén var i närmare ett decennium Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent, med ansvar även för Nordafrika.

Alice Petrén
Foto: privat