Vår PRAO-elev Maria, 15 år, rekommenderar!

Vår PRAO-elev Maria, 15 år, rekommenderar!
19 maj, 2017 Hedengrens

Dessa följande böcker har en stor plats i mitt 15-åriga hjärta och självklart vill jag dela med mig av dem till omvärlden!

 1. John Green: Pappersstäder

  Marias kommentar: Den här boken har jag läst flera gånger om, men den blir aldrig mindre rolig eller hjärtskärande. John Green briljerar mig varje med sina fantastiska författarkunskaper. 
 2. Lois Lowry: Den Utvalde

  Marias kommentar: Ojojoj. Den här borde egentligen vara högre upp på listan.
  Den Utvalde är en himla bra serie om en utopisk dystopi. Den tvingar en att frågeställa auktoriteten och att tänka utanför lådan. Lois Lowrys sätt att skriva ger mig kalla kårar; fast på ett bra sätt. Se inte filmen. Filmen var dålig.
 3. Douglas Adams: The Hitchhikers Guide To The Galaxy

  Marias kommentar: Hitchikers Guide är bland de roligaste böckerna jag har någonsin läst. Douglas Adams fångar ens intresse redan på första meningen och man blir bara mer fängslad desto mer man läser. Jag klagar dock inte.
 4. John Green: Förr eller senare exploderar jag

  Marias kommentar: Ja. Ni läste helt rätt. En till John Green bok. Jag är beroende av hans berättelser och sätt att skriva på. Just Förr Eller Senare Exploderar Jag är min favorit. Den har jag burit runt på och klottrat i sedan den kom ut (2013). John Green fångar verkligen essensen av att vara ung och kär (inte för att jag vet mycket om det). 
 5. Meg Rosoff: Om Jag Försvann

  Marias kommentar: Om Jag Försvann är en fantastiskt bra bok. Jag köpte den en tidig morgon när jag skulle flyga till Grekland och kunde inte sätta ner den under hela semestern (självklart läste jag om den flera gånger). Rekommenderas för yngre ungdomar (10-13), fast som 15-åring uppskattar jag den fortfarande lika mycket. 
 6. J.K. Rowling: Harry Potter-serien

  Marias kommentar: Självklart kommer Harry Potter på listan. Det skulle vara dumt att inte ha med dessa böcker. De var grunden till mitt läs-beroende och de formade mig som barn (dvs, jag hade för mig att jag var en häxa som skulle få brev från Hogwarts. Jag väntar fortfarande!). Detta är den perfekta serien för någon som vill leva sig in i en fantasivärld.
 7. Gillian Flynn: Gone Girl

  Marias kommentar: Ja, denna kan vara lite väl vuxen, men när jag rekommenderar den är det inte till 12-åringar (som jag var när jag läste den). Gillian Flynn är helt fantastiskt bra på att skriva och hennes sätt att dölja allt intill slutet är uppskattat av både mig och mina föräldrar. Lyssna noga nu; det är en bok för familjer som läser mycket, inte en familjebok.
 8. Sara Kadefors: Lex Bok

  Marias kommentar: Den här boken är en mer verklighetstrogen bok för ungdomar. Lex är kvick, otålig och extremt relaterbar på det sättet att vi yngre människor kan se oss själva i henne. Lex Bok handlar om kärlek, förlust, skolan och kändisskap. 
 9. Cressida Cowell: Hur du tränar din drake

  Marias kommentar: Denna bok är för yngre barn, men ett definitivt måste. Många har säkert sätt filmversionen och då kan det alltid vara kul att läsa var den kom ifrån. Perfekt för att läsa högt i skolor eller i hemmet (detta vet jag av egen erfarenhet). Fantastiskt rolig.