Cecilia B. Dackenberg: Kulturkoftor. Livet, konsten och saker att sticka

Cecilia B. Dackenberg: Kulturkoftor. Livet, konsten och saker att sticka
10 oktober, 2017 Hedengrens

I sin nya bok följer Celia B Dackenberg en rad kulturpersoner i jakt på dolda samband, stickspår och spännande historier. Genom att sticka deras plagg närmar hon sig livsöden och kulturgärningar. Koftorna får liv och berättar om personliga tragedier, kärlek och tröst. Här finns Ivar Arosenius tröja, en rustning av ylle i den hårda tillvaro han kallar »den förbannade verkligheten«. Mitt under brinnande krig ger sig Coco Chanel ut för att hitta ett tyg som liknar vanlig stickning till sina könsöverskridande skapelser. Här finns också ingenjör Andrées medfarna tröja som räddade hans dagböcker för eftervärlden.

Foto: Stellan Herner

Celia B Dackenberg berättar om kända kulturkoftor, så som Kurt Cobains gubbkofta som blev det hetaste modeplagget på 90-talet. Bildkälla: Norstedts förlag.

 

Boken är utgiven av Norstedts.