Étienne de la Boétie: Avhandling om frivillig underkastelse eller Mot envälde

Étienne de la Boétie: Avhandling om frivillig underkastelse eller Mot envälde
14 november, 2017 Hedengrens

Hur kommer det sig att människor av fri vilja underkastar sig och rentav hyllar en härskare som berövat dem friheten? En som försökte finna svar på frågan var Montaignes vän Étienne de La Boétie, författare till Avhandling om frivillig underkastelse. Den korta stridsskriftens tillkomstår är omtvistat, men mycket tyder på att den brådmogne och lärde ynglingen, född 1530 i Sarlat i Périgord, började författa den 1548 och fullföljde arbetet först flera år senare. Det märkliga med Avhandling om frivillig underkastelse är att den hävdar att det är av fri vilja som folket låter sig berövas friheten och böjer huvudet under oket. Inte feghet, ty två, tre kan vara fega, men inte miljoner. Nej, folken låter sig underkuvas, påtar sig slaveriet och skär av sin egen hals.

Inbunden. 95 sidor.
Översättning: Ervin Rosenberg

Boken är utgiven av bokförlaget Ersatz.

Étienne de La Boétie (1530-1563) var en fransk humanistisk för­fattare, känd för sin Discours de la servitude volontaire (Avhandling om frivillig underkastelse). Han var nära vän till Montaigne, som uttalar sig uppskattande om honom i sina Essayer.