Mörkrummet av Susan Faludi – nu i pocket på svenska

Mörkrummet av Susan Faludi – nu i pocket på svenska
20 november, 2017 Hedengrens

Sommaren 2004 började jag utforska en person jag inte kände särskilt väl: min pappa. Projektet tog avstamp i bitterhet, i vreden hos en dotter vars förälder hade försvunnit från hennes liv. Jag var på jakt efter en ful fisk, en slug slingrare som hade smitit från så många saker – ansvar, kärlek, skuld, ånger. Jag förberedde ett åtal, samlade bevis inför en rättegång. Men någonstans på vägen omvandlades åklagaren till vittne.

Så inleder Susan Faludi sin djupgående och berörande undersökning av familj, kärlek och identitet. När hon får reda på att hennes 76-årige far – som hon inte haft kontakt med på ett kvarts sekel – har genomgått en könskorrigering och flyttat tillbaka till sitt hemland Ungern bestämmer hon sig för att söka upp honom. Kunde det verkligen stämma att den explosive machoman som hon växte upp med numera lever som ”en fullständig kvinna” i det land fadern en gång flydde ifrån?

 

”Makalös bok om kameleontisk transpappa och judiskt trauma” (Makalöst välskriven recension. Av författaren Gabriella Håkansson i Tidskriften Respons 5/2017).