Paul Auster, Sebastian Barry, Colm Tóibín, Steven Runciman

Paul Auster, Sebastian Barry, Colm Tóibín, Steven Runciman
6 december, 2017 Hedengrens

Fiction pbk:

Paul Auster: 4 3 2 1

Ett lyckat försök av Auster att se hur man kan skriva en roman med samma utgångsmaterial: en pojke, hans föräldrar, hans tid. Sen undersöks vad som blir skillnaden om olika händelser inverkar på respektive öde och personlighet. 4 delvis olika pojkar blir svaret – fascinerande läsning som räcker länge, studentupproret vid Columbiauniversitetet ingår som bonus.


 

Sebastian Barry: Days Without End

Det amerikanska inbördeskriget sett genom två unga mäns ögon. De är godmodiga, en av dem klär sig gärna i kvinnokläder – men är ändå med om att mörda indianer och soldater i ohyggliga strider. Lyrisk prosa av Barry som vanligt bland krigshärdar och lantliv.


 

Fiction inb

Colm Tóibín: House of Names

Elektra, Agamemnon, Orestes och Klytaimnestra – kyliga klassiska namn får eld efter denna bok där Tóibín liksom genom en svetslåga får liv i det grekiska dramat. Palatsmord, flykt och utsatthet känns också mycket samtida.


 

Biography:

Minoo Dinshaw: Outlandish Knight – The Byzantine Life of Steven Runciman

Bysanshistorikern Runciman får här kött och blod när man får följa honom från gänglig emokille med vänner som Cecil Beaton och George Orwell till etablerad akademiker. Ständigt på väg till orienten, extraordinärt  kontaktnät och hemma i de yttre Hebriderna. Maffig biografi med extra allt.