Teemu Keskisarja: Döden vid Raatevägen. Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag

Teemu Keskisarja: Döden vid Raatevägen. Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag
6 december, 2017 Hedengrens

Militärhistorien är bräddfylld med berättelser om nedbrända krigszoner, leråkrar, ruinstäder och djungler.
Men i stort sett bara ett betydelsefullt slag har utspelat sig i ödemarken kring en landsväg, omgärdad av isiga skogar och midjedjup snö, under långa mörka vinternätter enbart upplysta av månskenet.

Vid Raatevägen nära den ryska gränsen i mellersta Finland inringade och utplånade finländarna två fastfrusna, tungt utrustade och numerärt överlägsna sovjetiska divisioner under finska vinterkriget (1939-1940). Världsmedierna rapporterade snart om den osannolika framgången. Hur uppfattades blodbadet av fotsoldaterna på den finska och den sovjetiska sidan? I den prisbelönta Döden vid Raatevägen skildras det ofantliga kaoset som det stora slaget ledde till, där huvudrollerna inte spelades av militära befälhavare utan av helt vanliga soldater som kämpade i ett ”nedfruset helvete”.

Teemu Keskisarja (född 1971) är historiker.