Hjälp! Vad ska jag läsa i jul? Lugn, Hedengrens insatta personal föreslår följande titlar

Hjälp! Vad ska jag läsa i jul? Lugn, Hedengrens insatta personal föreslår följande titlar
9 december, 2017 Hedengrens

Inger föreslår:

George Saunders: Lincoln in the Bardo. A Novel

Denna bok utspelas under amerikanska inbördeskriget. President Lincolns lille frejdige son Willie har just dött i feber. Av detta spinner Saunders en vidunderlig text av historiska vittnesmål och egna fiktioner om själar i limbo (el bardo enl buddisterna), däribland Willie. Det går livligt till där bland gravarna. I denna bok om otröstlig sorg som grundtema får man även absurt kul.

Jane Gardam: Trilogin Old Filth, Man in a Wooden Hat, Last Friend.

Otroligt roligt om äldre advokater som ser tillbaka på sina liv – Failed in London try Hongkong. Klassresor blandas med kärlekslös uppväxt av imperiets barn. Gardams förmåga att skildra detta är gripande och komiskt och en litterär triumf.

Ali Smith:  Autumn

Här tar författaren sig an alla de stora livsfrågorna – tidens gång, vänskap, ovänskap, Brexit och död. Alltid med en kvick och oförliknelig spänstig prosa.

Zadie Smith: Swing Time

Musiken svänger i denna roman som pendlar mellan London och Västafrika. Två flickor blir vänner när de börjar i dansskola tillsammans. Sen följer de varandra genom livet i musikbranschens alla vindlingar.


Littvet.

Bill Goldstein: The World Broke in Two

1922 – då inträffade ett flertal stora litterära händelser; The Waste Land, Ulysses och Proust kom dessutom ut på engelska.

Goldstein  följer T S Eliot, Virginia Woolf (som arbetade på embryot till Mrs Dalloway), E M Forster och D H Lawrence under detta år. Hur de tänkte och hur de reagerade på modernismens signalverk avslöjas här.

Militaria
Nick Lloyd: Passchendaele
Dåligt väder. Den belgiska byn har fått symbolisera allt som var meningslöst svårt lidande i första världskriget – särskilt för engelsmännen. Men 1917 hade strategin förfinats och stridsvagnarna var bättre samordnade med manskapet. Tyskarna blev därmed hårdare pressade än någonsin tidigare. Det ska firas.

 
Fiction (inbunden)
Nicole Krauss: Forest Dark
Annorlunda skriven, annorlunda plats (Tel Aviv – bibliska öknen) men de eviga spörsmålen om liv, skapande, död.

Fiction (pocket)
Amor Towles: A Gentleman in Moscow
Moskva 1922 – Alexander Rostov, bortskämd aristokrat går till sitt hotell. Men i stället för till lyxsviten bär det ned till källaren i bolsjevikernas regi. Botten är nådd men ny vänskap får honom att få oanade vidgade vyer. Redan succé.

***

Anna-Lena föreslår:

Tove Jansson: Det osynliga barnet och Granen

Elisabeth Strout: Mitt namn är Lucy Barton

Leon Feuchtwanger: Oppermans

Julian Barnes: Tidens larm

Borges, del 1, 1923-1944

Peter Frankopan: Sidenvägarna. En ny världshistoria

Stephen Fry: Mythos. The Greek Myths Retold

Owe Wikström: Från ett cafébord i Paris. Om vänskap, tristess och samtalets nyanser

Giorgio Bassano: Den förlorade trädgården

Zofia Nalkowska: Medaljonger

***
Beata föreslår:

Peter Wohlleben: Djurens gåtfulla liv.  Kärlek, sorg, omtanke. Fantastiska inblickar i en sluten värld.

Owe Wikström: Från ett kafébord i Paris. Om vänskap, tristess och samtalets nyanser.

Kåver, Anna: Oro. Att leva med tillvarons ovisshet

Bradley Trevor Greive: Penguin Bloom. The Odd Little Bird Who Saved a Family

Jane Gardam: Old Filth, The Man In The Wooden Hat & Last Friends. På svenska heter motsvarande trilogi som följer: En engelsk gentleman, En trogen kvinna, De sista vännerna

Svensson, Per: Frihet, jämlikhet, reformation

Strout, Elizabeth: Mitt namn är Lucy Barton

***

Frida föreslår:

Ayobami Adebayo: Stanna hos mig

***

Hilkka föreslår:

Modern Life! Finnish Modernism and the International Dimension visar verk från jubileumsutställningar från fem finska muséer under jubileumsåret Finland 100 år. Boken ger en bra överblick på kulturlivet i grannlandet under det senaste århundradet. Många av verken är sällan visade.

Sirpa Käkhönen: Granitmannen. Många människor korsade gränsen från Finland till Sovjet under revolutionens tidiga år. Kähkönen ger en mycket levande bild av dessa idealisters och kapitalisters landvinningar under den nya ekonomiska politikens frihetstid och gradvis ökande besvikelser när misstron mot utlänningar växte till paranoia.

Julian Barnes: Tidens larm. En inkännande roman om Dmitrij Sjostakovitjs liv. Uppburen och hyllad även internationellt, samtidigt hårt pressad att ta avstånd från sin förebild Stravinskij och rädd för sitt och sina närmastes liv.

***

Katarina föreslår:

Andrea Wulff: Vetenskapens bortglömde hjälte. Alexander von Humboldts äventyr

Populärvetenskap när den är som bäst: full av lärdom, flyhänt skriven och roande! Egentligen en biografi om den preussiske naturforskaren Alexander von Humboldt, som var extremt flitig, berest och före sin tid. Han anses bl a ha revolutionerat vår syn på naturen när han visade att den fungerar som en sammanhållen väv: ”Ingenting, inte ens den allra minsta organism, sågs som något enskilt”.

Nu även i pocket.

Éric Vuillard: L´ordre du jour

Författaren beskriver gastkramande hur en diktatur – i det här fallet Hitlertyskland – kan sprida sina giftiga tentakler genom att diktaturens fiende – Österrike –  gör mängder av små eftergifter, lägger sig platt, väljer att titta bort, låtsas som att allt är normalt. ”… les plus grandes catastrophes s’annoncent souvent à petit pas… ” (ungefär: Ofta utvecklas de allra största katastroferna med små steg).
Boken är på endast 160 sidor.

Éric Vuillard tilldelades nyligen det prestigefulla Goncourtpriset för denna roman.


Industriledaren Gustav Krupp von Bohlen und Halbach (på bilden) var till en början anti-nazist. Efter att Hitler tagit makten, bytte han fot och blev en glödande nazianhängare; bl a hjälpte Krupp till att finansiera valet i Tyskland 1933. Slavarbetare från koncentrationsläger bidrog till Kruppkoncernens framgång.

***

Richard föreslår:


Wallace Stegner: Vad jag bevarat
(Engelska originaltiteln är Crossing to Safety)

***

Alex föreslår:

Inför vinterhelgerna så har vi ju extra tid att läsa hoppas jag. Här kommer några rejäla tips:

Äntligen en omfattande afrikansk historia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Å Slezkines bok om Ryska revolutionen går inte av för hackor den heller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utmärkt om alla tiders myter

 

Harkaways nya är lång, men väl värd tiden

 

Tänkvärd, givade och utsökt skriven. Läs!

***

Nicklas föreslår:

på engelska:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

på svenska:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

för barn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***