Torsdag 22 mars kl. 17.30 Örjan Berner

Torsdag 22 mars kl. 17.30 Örjan Berner
14 mars, 2018 Hedengrens

Örjan Berner kommer till Hedengrens och berättar om sin nya bok I revolutionens Peking. Bland ordf. Maos intriger, drömmar och stormaktspel.

Författaren tjänstgjorde 1967-1971 på svenska ambassaden i Peking. Det var Mao Zedongs och kulturrevolutionens tid. Landet var i kaos. Gränsstrider pågick mellan Kina och Sovjetunionen och ett storkrig hotade. Vietnamkriget rasade. År 1971 kom den första kontakten med USA som ledde till Nixons historiska besök. Stormaktstriangeln Kina-Sovjet-USA omvandlades. Under denna period fanns inga andra västerlänningar i Kina än de fåtaliga diplomaterna. Örjan Berner hade alltså en unik observatörsroll.

Boken skildrar intriger och maktspel kring Mao, den ledare i världshistorien som haft flest liv på sitt samvete; kampen om inflytande och positioner i Förbjudna staden; inbördeskrig och revolutionärt våld i Kina; krigshot mellan Kina och den sovjetiska supermakten; rockad på det storpolitiska schackbrädet mellan Kina, Sovjet, USA.

 

Örjan Berner FOTO: Marcus Eriksson.

Boken är utgiven av bokförlaget Carlsson.