Agnes Lidbeck: Förlåten

Agnes Lidbeck: Förlåten
28 mars, 2018 Hedengrens

När Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas de för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan.

Kan det finnas förståelse och ömhet mellan dem som förväntas stå varandra närmast? Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets.

Förlåten är ett närgånget, detaljerat porträtt av Ellen och Maria, det komplexa systerskapet och relationen till de människor som kretsar kring dem: föräldrarna, männen och barnet.

”/…/skeendena påträngande, läsningen berörande.”, skriver Jenny Aschenbrenner i sin recension i SvD (28 mars 2018).

Utgiven av Norstedts.

Agnes Lidbeck Foto: Patrik Hedljung