Tisdag 11/9 17.30 Eva Mattsson

Tisdag 11/9 17.30 Eva Mattsson
30 augusti, 2018 Hedengrens

Eva Mattsson talar om sin bok Furstinnan

 

 

 

 

 

 

 

När Katarina gifter sig med den 11 år yngre prinsen från Sverige kan hon inte ana konsekvenserna. Hon är prinsessa i det polsk-litauiska samväldet och Johan hertig av Finland. Det är krig och allianser behöver ingås.

Via 1400-talets Italien följer vi Katarina Jagellonica i Polen, Litauen, Finland och vidare till Sverige. Under resan möter vi hennes släktingar som lever ett lyxigt liv med vattenkranar av guld, men i en tillvaro hård som stenen som omger dem. När hon blir drottning av Sverige lanseras kontinentens moderna trender. Ny arkitektur införs och italienska rätter lagas i grytorna. Men Katarina har ett vida större inflytande – hon är axeln kring vilken politiken och religionen i Nordeuropa kretsar.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik.