Tisdag 6 november kl. 17.30 Viveka Adelswärd

Tisdag 6 november kl. 17.30 Viveka Adelswärd
24 oktober, 2018 Hedengrens

Viveka Adelswärd talar om sin bok Husens röster

Hur förstår vi hus, hur talar de till oss, hur samspelar vi med dem och hur påverkar de oss? Vad berättar de? Lever vi som bor i hus också i deras berättelser? Adelswärd går här igenom alla sorters hus med start i Elsa Beskows Sagan om den lilla, lilla gumman, hon talar om Nalle Puhs och I-orshus, och om Celesteville den stad Babar grundlade när han blev kung. Och vidare om författarens egna hus, om celebriteters boställen, om ett hus som ser ut som en sko, om egnahemsrörelsen, om övergivna hus och om kvinnan och huset. Tankarna i de olika texterna lyfts fram av fotografier och konstverk, av till exempel Lars Lerin, Louise Bourgeois, Jennifer Forsberg och Chen Shun-Chu.

Viveka Adelswärd är professor emerita i kommunikation vid Linköpings universitet. Hon medverkade under många år i Språkspalten i Svenska Dagbladet och skrev krönikor i Östgöta Correspondenten. Förutom vetenskapliga publikationer har hon skrivit era populärvetenskapliga böcker, bl.a. Prat, skratt, skvaller och gräl, Kvinnospråk och fruntimmersprat och Ord på glid. På Carlsson Bokförlag medverkade hon i Människans ansikten: känslor, karaktärer och karikatyrer och kom senast ut med Alltför adlig, alltför rik, alltför lättjefull – Jacques d’Adelswärd Fersen.