Måndag 28/10 kl. 17.30 Éric Vuillard

Måndag 28/10 kl. 17.30 Éric Vuillard
21 oktober, 2019 Hedengrens

Foto: Melania Avanzato

Éric Vuillard samtalar på franska med sin förläggare Anders Gustafson om Vuillards bok Dagordningen

OBS Samtalet tolkas till svenska OBS

Den 20 februari 1933: I den tyska riksdagen sammanträder Adolf Hitler i hemlighet med industriledare för bland andra Krupp, Opel, BASF, Bayer, Siemens och Allianz. Syftet är att tvinga fram medel för nazisternas makttillträde.
Så börjar en historia som Vuillard avslutar fem år senare vid Anschluss, annekteringen av Österrike, den 12 mars 1938. Det är en grotesk dag tänkt att skapa historia journalfilmerna fångar en motoriserad armé i rörelse, en obarmhärtig maktdemonstration. Men bakom Goebbels skimrande propaganda bryter mängder av pansarvagnar ihop på vägen. Dagen är ett lapptäcke av små gester och fina ord, febriga telefonsamtal och vulgära hot. Den präglas inte av karaktärsstyrka eller ett folks vilja, utan en blandning av förödmjukelse och bluff.
Med denna levande och spännande historia varnar Éric Vuillard för den blinda lydnaden och påminner om att det värsta inte är oundvikligt. Dagordningen är en briljant och nödvändig bok som tilldelades Frankrikes viktigaste litterära pris.

ÉRIC VUILLARD är författare och filmare, född i Lyon 1968, som tidigare har skrivit nio prisbelönta verk.