Tisdag 15/10 kl.17.00 Nordin & Ström Melin

Tisdag 15/10 kl.17.00 Nordin & Ström Melin
2 oktober, 2019 Hedengrens

OBS TIDEN! 17.00! OBS TIDEN!

Svante Nordin talar om Sveriges moderna historia och Annika Ström Melin talar om Världen sedan 1989

foto_Cristopher_Hunt

Vad var det som skedde i det som skedde? Geijers berömda ord har fått bli utgångspunkten för denna bok. När idéhistorieprofessorn Svante Nordin försöker skildra de fem största politiska kliven under Sveriges senaste 200 år frapperas man av hur varje nytt kliv som tagits varit en protest mot det föregående, samtidigt som varje kliv gjort samma anspråk på att vara toppmodernt.

De 1809 års män som avsatte kungen och författade regeringsformen förklarades tids nog omoderna av de som avskaffade ständerna och skapade en tvåkammarriksdag. Dessa avpolletterades snart av de liberaler och socialdemokrater som drev fram det demokratiska genombrottet. Men när de fastnade i kraftlösa minoritetsregeringar utkonkurrerades de av folkhemstanken, vilken i sin tur kom att ersättas av såväl vänsterradikala som nyliberala projekt för ett alltmer globaliserat och mångkulturellt samhälle, där vi är i dag. Men kanske knakar detta projekt i fogarna redan nu. För den läsare som önskar se vad som skedde i det som skedde är Nordin en bildande och ofta underhållande ciceron som öppnar för nya tolkningar av Sverige, av moderniteten och av historien kort sagt av Sveriges moderna historia.

För trettio år sedan föll Berlinmuren och kalla kriget upphörde. Sällan har en historisk period fått ett så snabbt

fotoSofiaRunarsdotter

och definitivt slut som när de beväpnade vakterna plötsligt öppnade gränsövergångarna som delade Europa och hela världen mitt itu.

Hur har världen utvecklats sedan dess? Vår närmaste historia är, märkligt nog, den vi oftast har svårast att överblicka. Därför har Annika Ström Melin i denna bok tecknat några centrala skeenden i världen sedan 1989 hur migrationen, klimatet, tekniken, politiken, den globala ekonomin och maktbalansen mellan stormakterna och annat förändrats.

I många fall är omvälvningarna så drastiska att vad man hyllade år 1989 är det man fruktar och förkastar idag. Den mer sammanlänkade värld som växte fram efter kalla krigets slut har lett till nya, gränsöverskridande problem som länder har svårt att göra något åt på egen hand. Idag kan därför den öppenheten som slog igenom efter murens fall uppfattas som ett hot.