Stendhals klassiska roman Rött och svart finns nu i tryck igen

Stendhals klassiska roman Rött och svart finns nu i tryck igen
9 december, 2020 Hedengrens

”Den unge landsortspojken Julien Sorel studerar vid prästseminariet och kommer som informator till borgmästarfamiljen de Rênal i Verrières. Han drivs av ärelystnad och ett hat mot överklassen och bestämmer sig för att förföra borgmästarens hustru. Han inleder också en relation med dottern i en annan överklassfamilj, Mathilde De la Mole. Men han spelar ett högt spel, och hans idealiserade bild av sig själv och andra kommer snart att möta den hårda verkligheten.
I Rött och svart tecknar Stendhal ett livfullt panorama över det tidiga 1800-talets Frankrike och dess klassamhälle: intriger, maktkamper, sociala skrankor, skådespeleri. Den ironiska distansen och den psykologiska klarsynen driver berättelsen om Julien Sorels uppgång och fall från den rådande romantiska världsbilden och in i det moderna.

I svensk översättning av Tage Aurell.

STENDHAL var en pseudonym för den franske författaren Marie-Henri Beyle [1783-1842]. Hans första bok var en reseskildring från Italien år 1817. Bland hans övriga verk märks främst Om kärleken [1822] och Kartusianklostret i Parma [1839]. Det stora genombrottet kom med Rött och svart år 1831, som löst baserades på ett verkligt rättsfall. Den anses allmänt markera inledningen för den moderna realistiska romanen.”

Källa: Bokförlaget Modernista

Inbunden utgåva. 581 sidor.