Var det länge sedan du såg en igelkott? Det är för att de är på väg att förlora kampen mot robotgräsklippare, bilar och andra faror som människan har skapat. Igelkottarnas äventyr har pågått i en miljon år. De överlevde mammutar och sabeltandade katter, men är i dag rödlistade djur med en oviss framtid. Hur skyddar vi detta urtidsdjur, som är en av våra bästa bundsförvanter i trädgården i kampen mot skadedjur och bidrar till den biologiska mångfalden? Det är hög tid att börja uppskatta och värna om trädgårdens doldis.
Taggad att leva tar avstamp i historien, men för oss också ut i villakvarteren och igelkottarnas jaktmarker. Där lyckas de med sin nyfikenhet ställa till det för sig på en mängd otroliga vis. De super sig fulla i vinkällaren, muras in under kyrkan, startar (och släcker) bränder och deltar i flera rättegångar. Genom att följa författarna på nattliga vandringar får vi möta räddade, skadade, nyfödda och gamla igelkottar. Och viktigast av allt får vi 30 tips på akuta åtgärder för att hjälpa igelkotten mot en hållbar framtid.
Marie Dacke är professor i sinnesbiologi vid Lunds universitet och forskar om hur djur ser och navigerar. Under tio år har hon svarat på allmänhetens frågor om livet i deras trädgårdar i tv-programmet Studio Natur. Hon är en av författarna till boken Trädgårdsdjur (2020).
Fotografer: Marie Dacke, Jörgen Ström
Källa: Roos & Tegner