Henry Kissinger: Världsordning

Henry Kissinger: Världsordning
1 augusti, 2022 Hedengrens

Debatten om USA:s roll i världspolitiken är ständigt aktuell, inte minst efter de omdebatterade interventionerna i Irak och Afghanistan. Bör USA fortsätta att försöka sprida demokrati globalt eller ska man agera mer i enlighet med det nationella egenintresset? Och vad kan andra länder i västvärlden göra?

En som under lång tid diskuterat dessa frågor är Nobelpristagaren Henry Kissinger. Han är främst känd som säkerhetsrådgivare och utrikesminister under en annan turbulent tid, då USA öppnade relationerna till Kina och drog sig tillbaka från Vietnam.

Kissinger är även en framstående analytiker och historiker. Han har ofta kritiserat den överdrivna amerikanska idealismen och världsförbättrarivern, men har också understrukit betydelsen av att USA inte faller tillbaka i isolationism. Bland hans böcker märks till exempel Diplomacy (1994) och Att återvinna världen (1957, 1973 på svenska), som handlar om Wienkon­gressen.

Utifrån sina djupa historiska kunskaper och långa erfarenhet av interna­tionell diplomati, diskuterar Kissinger i Världsordning (2014) möjligheterna att skapa en ny fungerande maktbalans i dagens kaotiska värld.

Bokförlaget Stolpes utgåva av boken ingår i serien Engelsbergsklassiker.

Originaltitel: World Order
Översättare: Ole Andersson
Källa: Engelsbergsklassiker