Hedengrens författarträffar återkommer i slutet av januari 2024

Hedengrens författarträffar återkommer i slutet av januari 2024
11 augusti, 2023 Hedengrens

Nu koncentrerar vi oss helt på julförsäljningen och återkommer med författarträffarna efter julhelgerna, i mitten, eller slutet av januari 2024.

God jul & gott nytt år!


*******************************************************************

 

Författarträffar
Höst & vinter 2023

Biljetter till författarträffarna släpps en vecka innan evenemanget går av stapeln. Köp biljett i butik, maila svenska@hedengrens.se, eller ring 08 611 51 28 och beställ (efter att du har beställt får du vårt Swishnummer). Biljettpris: 100 kr. Biljetten finns ej som e-biljett – endast som pappersbiljett – som hämtas upp i butik, senast kl. 19 under själva evenemangskvällen.

 Välkommen!

_______

Onsdag 6 september kl. 19.15-20.00

Joel Halldorf berättar om sin nya bok Bokens folk: en civilisationshistoria från papyrus till pixlar och John Sjögren talar om sin nya bok Jordens folk: Essäer om Tolkiens tankevärld. Båda titlarna är utgivna av Fri Tanke.

Om Bokens folk: en civilisationshistoria från papyrus till pixlar
Att läsa, snabbt och långsamt, har varit vägen till kultur och bildning i Europa. Men det har aldrig bara handlat om vad som stått i böckerna, utan också om hur vi har läst dem.

Djupläsning och skumläsning har lagt grund för en hel civilisation: ett rikt inre liv, offentlighetens stora samtal och vetenskapliga framsteg. Men tryckkonsten har också skuggsidor: förtryck, folkmord och fake news. I den här boken möter vi nunnor och nazister, revolutionärer och recensenter, poeter och predikanter, arbetare och algoritmer, bibelläsare och byråkrater, tech-entusiaster och tidningsredaktörer. Alla med sina böcker och sina alldeles särskilda sätt att läsa.

Bokens folk är en kulturhistorisk exposé om läsandets, skrivandets och böckernas betydelse. Den hjälper oss att förstå vilka vi är, och vad den digitala revolution som vi just nu genomlever egentligen betyder.

Om Jordens sång. Essäer om Tolkiens tankevärld.:
På randen till den fjärde tidsåldern hotar en exploaterande makt Midgårds skogar och stränder. Mordor och Isengård breder ut sitt herravälde över jorden, skövlar skogar och manipulerar det naturliga livet till oigenkännlighet. Efter de första åldrarnas stora drama finns endast ruiner och bleknande minnesmärken kvar. Men under allting genomsyras världen fortfarande av en särskild närvaro, magi och livsenergi.

I reaktion mot det industriella och avförtrollade modernitetens Europa ville J.R.R. Tolkien med sina böcker om Ringens brödraskap påminna sina läsare om något som gått dem förlorat: en förtrollad värld och en förundran över tingens, naturens och livets gåtfullhet.

I Jordens sång lyfter författaren och kritikern John Sjögren fram de filosofiska motiven av liv och död, tid och minne, människa och maskin som ger berättelserna om Midgård deras särskilda djup och lockelse.

  

*********

Onsdag 13 september kl. 19.15-20.00

Lena Andersson berättar om sin nya bok Studie i  mänskligt beteende. I ett samtal med, Jonas Axelsson, förlagschef på bokförlaget Polaris.

”I en tid när AI-robotar nått nästa nivå av sofistikation blir det författarens uppgift att ständigt påminna om vad som gör människan till människa, till det som roboten aldrig kan bli.

I Lena Anderssons nya bok Studie i mänskligt beteende, en samling sammanhängande berättelser, skildras kvinnor i samtiden som försöker stå ut i sina kroppar, som betraktar varandra och betraktas, som noga lyssnar av det som inte sägs medan de försöker förstå det som sägs; människor som vill ha kontakt till varje pris men aldrig riktigt orkar med den.”

Källa: Bokförlaget Polaris

*********

Besök från Frankrike! Tisdag (obs! en tisdag för ovanlighetens skull!) 19 september kl. 19.15-20.00 BILJETTERNA ÄR SLUTSÅLDA!

Den franska författaren Éric Vuillard i samtal med Kristoffer Leandoer om Éric Vuillards roman 14 juli 1789, som nu finns i svensk översättning av Jan Stolpe (Bokförlag: Lind & Co). Samtalet sker på franska som tolkas till svenska.

Sommaren 1789 är förtjusande varm och så vacker att det är lätt att glömma vinterns svält och armod, åtminstone i palatsen. Men missnöjet med den härskande klassens godtycke och dekadens växer bland folket. En natt stormar och plundrar grupper vapenförråd i skydd av mörkret. Kyrkklockorna i Paris slår larm, men det är för sent: på morgonen den 14 juli har folkmassan redan samlats framför portarna till Bastiljen.

Éric Vuillard skildrar den franska revolutionens tumultartade födelse, och genom en mosaik av öden ger han en fascinerande bild av händelsen som förändrade Europa för alltid.

Källa: Lind & Co

14 juli 1789 : Berättelse

*********

BILJETTERNA ÄR SLUTSÅLDA! Onsdag 4 oktober kl. 19.15-20.00

Författaren Magnus Ranstorp berättar om sin nya bok Från terrorns frontlinjer. Magnus kommer att samtala med Emma Ulvaeus, försäljnings- och marknadsansvarig på bokförlaget Mondial.

”I många skeenden som påverkat säkerhetsläget i världen de senaste 30 åren har Magnus Ranstorp haft ett finger med i spelet. Från hemliga uppdrag som medlare i Mellanöstern, ledande internationella forskaruppdrag, expert vid 11-septemberkommissionen till att stå öga mot öga med världens mest eftersökta terrorister.

Det offentliga intresset för terrorism följer i spåren av de fruktansvärda dåden, men Magnus Ranstorp har istället konsekvent försökt att se runt nästa hörn där ett hot kan ta form. Nu berättar han sin egen historia om uppdragen bakom terrorns frontlinje.

Magnus Ranstorp (f. 1965) är docent i statsvetenskap och terrorforskare vid Försvarshögskolan, samt särskild rådgivare vid EU:s Radicalisation Awareness Network. Han är även ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin.”

Källa: Mondial

******************************

I vecka 39 pågår Bokmässan på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan pågår 28 september till 1 oktober.

******************************

Onsdag 11 oktober kl. 19.15-20.00

Henrik Berggren talar om sin nya bok Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 (Norstedts).

I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren. Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att ”lägga om kursen i de allierades riktning”. Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.

Med hjälp av dagstidningar, dagböcker, brev och romaner skildras vardagslivet i krigets skugga. Svenskarna går på bio och restaurang som aldrig förr, äktenskap och barnafödande ökar och författarna debatterar om litteraturen har en plikt att göra beredskapstjänst. Samtidigt har krigsåren förändrat Sveriges invånare. Med de danska judarnas flykt hösten 1943 sjunker insikten på allvar in om att nazisterna är på väg att utplåna Europas judar. Det stoppar dock inte Sverige från att exportera järnmalm och kullager till Tyskland i utbyte mot kol. När USA hotar att bomba SKF i Göteborg ställs frågan om svensk neutralitet på sin spets…

Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945

*********

Onsdag 18 oktober kl. 19.15

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi samt sedan 2019 ledamot i Svenska akademien, talar om sin nya bok Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid och Erik Angner, professor i praktisk filosofi, berättar om sin aktuella bok En bättre värld är möjlig . Båda titlarna är utgivna av bokförlaget Fri tanke.

Om Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid:

I september 2018 går Sverige till val. Två år tidigare har Donald Trump överraskande tagit hem valsegern i USA och Storbritannien röstat för brexit. Nya, oroliga tider står för dörren: populismens segertåg, global avdemokratisering, pandemi, krig i Europa och snabba klimatförändringar.

Med sin erkända skärpa analyserar filosofen Åsa Wikforss de centrala samtidsfrågorna i sina kulturartiklar och debattexter. Hon tar avstamp i valåret 2018 och diskuterar eventuell svensk valpåverkan, hur fejkade nyheter samverkar med den falska berättelsen om Sverige. Hon följer sedan utvecklingen fram till 2023 och undersöker de övergripande förskjutningarna i samhället: desinformationens skador, ett ödesdigert kunskapsmotstånd, en politiskt polariserad tillit, medvetna försök att splittra och kulturkriget som ett politiskt vapen.

Vad händer med demokratin när populister får makten över politiken? Hur ser hoten mot yttrandefriheten ut i postsanningens tid? Och hur stärker vi förnuftet och det demokratiska samtalet när destruktiva krafter växer sig starka? Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid är en pågående analys, en sorts filosofens samtidsdagbok under fem avgörande år för svensk demokrati.

Om En bättre värld är möjlig:

I varje del av vardagen gör sig ekonomin gällande – samtidigt som den också styr de stora rörelserna i världen. Men drivs världen idag av kloka ekonomiska beslut? Ekonomen och filosofen Erik Angner visar här på att det finns en stor förbättringspotential. Genom ett hållbart ekonomiskt förhållningssätt kan vi få bukt med de problem som vi har framför oss, vare sig det gäller pandemier, svält, klimatkatastrofer eller fattigdom. I denna bok ges både konkreta och visionära förslag på hur vi på mikro- och makronivå kan skapa en bättre värld för alla jordens medborgare.

   

 

*********

Onsdag 25 oktober kl. 19.15-20.00

Ingrid Carlberg, ledamot i Svenska Akademien sedan 202o, berättar om sin nya bok Marionetterna : En berättelse om världen som politisk teater (Norstedts). I ett samtal med Cecilia Kerstell, förläggare.

”Jag skyndar på stegen och följer instruktionerna. Jag gör det för att jag har ledsnat på hatet, ledsnat på alla lögner och överdrifter som stjäl det mesta av syret. Jag gör det för att jag inte orkar med fler nättroll och säregna uppror. En fråga vill jag besvara innan vi kvävs: Hur hamnade vi här?”

Vi lever i en tid då trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar har blivit vardag. Gränsen mellan lögn och sanning blir alltmer diffus och en obskyr propagandametod har växt till ett av de stora hoten mot vår demokrati.

Under sin långa karriär som journalist och författare har Ingrid Carlberg granskat många fjärrstyrda påverkanskampanjer med oklara avsändare. I Marionetterna följer hon spåren tillbaka i historien, till mellankrigstidens Berlin och Paris och den fascinerande berättelsen om pr-geniet Willi Münzenberg. På hemligt uppdrag av Lenin och Stalin styrde han en internationell propagandakoncern och etablerade den politiska marionetteater som nu har fått en renässans.

Marionetterna är en starkt berörande historia som fångar människorna och dramatiken bakom manipulationerna. Berättelsen ställer det som händer i världen idag i blixtbelysning.

*********

Onsdag 1 november kl. 19.15-20.00

 Jesper Högström berättar om sin nya bok Minnet och rädslan : en biografi över Gunnar Ekelöf (Weyler förlag). I ett samtal med Svante Weyler, tidigare förläggare.

Han var den litterära modernismens centralfigur i Sverige, mytologiserad av både sig själv och andra. Han var levnadskonstnären, snobben och vägvisaren till underjorden som blev landets mest uppburne poet. Idag är Gunnar Ekelöf en av få svenska diktare som faktiskt blir läst – som fortsätter att vinna nya läsare med sin trollbindande diktning.

Efter sina rosade böcker om Hjalmar Söderberg och Tora Dahl kommer Jesper Högström med den första Ekelöfbiografin på flera årtionden. På sätt och vis är det den första överhuvudtaget som vågar se olika sidor av nationalklenoden.

Minnet och rädslan är en biografi som skildrar Gunnar Ekelöfs liv och verk i dess fulla vidd, och som längs vägen skapar en synnerligen läsvärd berättelse. Med ett gediget researcharbete, och ett stort antal nya källor och uppgifter, är den fullmatad av insikter om den moderna svenska litteraturhistorien.

Inbunden. 650 sidor.

*********

Besök från Irland! Onsdag den 8 november kl. 19.15-20.00

Den irländska författaren Doireann Ní Ghríofa kommer till Hedengrens och berättar om sin prisade roman Ett spöke i strupen, som nyligen har översatts till svenska av Erik Andersson. I ett samtal med Per Bergström, förläggare.

”Som bröstmjölkspumpande nybliven trebarnsmamma drar Doireann Ní Ghríofa sig till minnes den iriska litteraturens kanske främsta diktepos, skrivet av Eibhlín Dubh Ní Chonaill på 1700-talet.

Tagen av diktens handling och sin egen livssituation blir Ní Ghríofa besatt av idén att översätta eposet och söka upp dess ursprung. Maniskt går hon allt djupare in i dikten och arbetet att språkligt överföra den, samtidigt som hon skildrar sin situation som mamma och kvinna i Irland idag, kvinnornas situation på samma plats på 1700-talet och frågar sig hur det kommer sig att kvinnors dikter kom att bevaras muntligt och männens skriftligt.

Som ett möte mellan W.G, Sebald och Maggie Nelson sammanför Ní Ghríofa i denna självbiografiska roman det kroppsliga i mödernet och erotiken med lingvistiska hierarkier och litteraturens kraft.

Romanen har utsetts till Årets bok av The New York Times, The Guardian, The Observer, The Irish Times och The New Statesman.

Originaltitel: A Ghost in the Throat
Översättare: Erik Andersson

Källa: Ramús förlag

*********

Onsdag 15 november kl. 19.15-20.00

Janken Myrdal och Bosse Lindquist berättar om nya boken De hemliga breven : Den politiska familjen och vardagens samtal.

Alva och Gunnar Myrdal –– världskända, hyllade och omdiskuterade. De var med och skapade 1900-talets svenska välfärdsstat, satt i regeringen, forskade, skrev, erhöll varsitt Nobelpris. På 1980-talet vände den politiska vinden och deras gärning sattes ifråga, samtidigt som äldste barnet Jan Myrdals bok Barndom publicerades. Plötsligt tyckte sig hela Sverige veta sanningen om familjen Myrdal. En familj skakades i grunden och än idag är domen hård mot framför allt Alva Myrdal. I De hemliga breven publiceras nu för första gången ett urval av de hittills okända brev, anteckningar och manus som Alva, Gunnar och Jan skrev 1920 – 1980-talet.

Inledning: Bosse Lindquist

Efterord och kommentarer: Janken Myrdal och Kaj Fölster

Bokförlag: Albert Bonniers förlag

Boken publiceras den 30 oktober.

*********

Onsdag 22 november kl. 19.15-20.00

Författaren Carl-Göran Ekerwald kommer till Hedengrens och berättar om sin nya bok Fördelen med att bli gammal (Karneval förlag).

I Fördelen med att bli gammal berättar Carl-Göran Ekerwald om sina upplevelser av att tillhöra åldringarnas skara. Sittande på själva tröskeln till det okända söker författaren, som i år fyller hundra år, klarlägga sina känslor och upplevelser inför det defini­tiva uppbrottet. Han noterar för­visso en allt mer motvillig kropp och ett bitvis opålitligt minne, men kan samtidigt se positiva saker med den tilltagande åldern: Ett långt livs erfarenheter. En cancertumör som inte behöver behandlas. En nyfunnen känsla av autencitet. En förhöjd livskänsla.

»Nu gäller det bara att leva, att smaka på det rena och oanfrätta män­ni­sko­livets återstående minuter och sekunder.

För att bli mottagare av denna stora fördel är det klokt att sluta upp att veta och vilja och så långt möjligt bli utom sig . När det surrar för mycket i ens skalle är det ett gott knep att medvetet och aktivt rikta all uppmärksamhet på något fenomen som är närvarande. Lever man här på jorden finns en himmel att betrakta.

Väl påpälsad sitter Gammal på sin altan och följer med blicken molnens rörelser, regndropparna som studsar mot lönnens blad, snökornen som virvlar än från höger, än från vänster. Här är fåglarnas flykt något av en uppen­barelse vad man tidigare inte alls fäste sig vid har nu plötsligt fått en mental tyngd.

Timme på timme. Inte låta sig distraheras. Dyker det upp en förlupen liten tanke bort med den. Och fortsätt att vara ´öga´ precis så som du var när du nyfödd och häpet kastade en blick ut i den besyn­nerliga och gåtfulla jordiska tillvaron.« CARL-GÖRAN EKERWALD

Carl-Göran Ekerwald, född den 30 december 1923, är författare till över femtio böcker: romaner, noveller, essäer, biografier och dikter.

Källa: Karneval förlag

*********

Tisdag 5 december kl. 19.15-20.00

Giuliano da Empoli kommer till Hedengrens och berättar (på engelska) om sin nya internationella debutsuccéroman Trollkarlen i Kreml (Éditions J).

Trollkarlen i Kreml bygger på en verklig karaktär, Putins f.d. rådgivare Vladislav Surkov. Med sitt blottläggande av Putinregimen är den en unik studie i makt. Trollkarlen i Kreml har belönats med Grand Prix du roman de l Académie française samt Prix Honoré de Balsac. Den har blivit en enorm succé i Frankrike över 500 000 sålda ex och är såld till 25 länder.

Originaltitel: Le mage du Kremlin
Översättare: Pär Svensson
Källa: Éditions J

   

*********

 

Der Bücherwurm, av Carl Spitzweg. Oljemålning, ca 1850.