Onsdag 8 november kl. 19.15 Doireann Ní Ghríofa

Onsdag 8 november kl. 19.15 Doireann Ní Ghríofa
8 november, 2023 Hedengrens

Besök från Irland! Onsdag 8 november kl. 19.15 – 20.00
Den irländska författaren Doireann Ní Ghríofa kommer till Hedengrens och berättar om sin till svenska nyligen översatta självbiografiska roman Ett spöke i strupen (Ramús förlag). I ett samtal med Per Bergström, förläggare.

”Som bröstmjölkspumpande nybliven trebarnsmamma drar Doireann Ní Ghríofa sig till minnes den iriska litteraturens kanske främsta diktepos, skrivet av Eibhlín Dubh Ní Chonaill på 1700-talet.

Tagen av diktens handling och sin egen livssituation blir Ní Ghríofa besatt av idén att översätta eposet och söka upp dess ursprung. Maniskt går hon allt djupare in i dikten och arbetet att språkligt överföra den, samtidigt som hon skildrar sin situation som mamma och kvinna i Irland idag, kvinnornas situation på samma plats på 1700-talet och frågar sig hur det kommer sig att kvinnors dikter kom att bevaras muntligt och männens skriftligt.

Som ett möte mellan W.G, Sebald och Maggie Nelson sammanför Ní Ghríofa i denna självbiografiska roman det kroppsliga i mödernet och erotiken med lingvistiska hierarkier och litteraturens kraft.

Romanen har utsetts till Årets bok av The New York Times, The Guardian, The Observer, The Irish Times och The New Statesman.”

Originaltitel: A Ghost in the Throat
Översättare: Erik Andersson

Källa: Ramús förlag