Hedengrens författarträffar hösten 2024

Hedengrens författarträffar hösten 2024
12 januari, 2024 Hedengrens

Här publiceras författarträffarna för 2024, allt eftersom de bokas.

Biljetter till författarträffarna släpps en vecka innan evenemanget går av stapeln. Köp biljett i butik, maila svenska@hedengrens.se, eller ring 08 611 51 28 och beställ (efter att du har beställt får du vårt Swishnummer). Biljettpris: 100 kr. Biljetten finns ej som e-biljett – endast som pappersbiljett – som hämtas upp i butik, senast kl. 19 under själva evenemangskvällen. Biljettens belopp på 100 kr kan sedan användas som tillgodo under kvällen vid köp av den aktuella boken!

 Välkommen!

*************

HÖSTEN 2024

Onsdag 4 september kl. 19.15-20.00

Klas-Göran Karlsson och Kim Salomon berättar om sin nya bok 1920-talet. En spegel för vår tid  (Natur & kultur).

/…/” Årtiondet är en tankeväckande reflektionsyta för den tid vi själva lever i. 1920-talet – en spegel för vår tid har därför tre historiska perspektiv: krigets verkningar, det dynamiska årtiondet i sig, och dess spegelbild hundra år senare.
 
Klas-Göran Karlsson och Kim Salomon har verkat vid Lunds universitet som professorer i historia och har skrivit åtskilliga verk för både allmänhet och akademi. Med sina expertkunskaper i politisk historia och kulturhistoria kan de ge en nyansrik fresk över detta spännande årtionde.”

 


Klas-Göran Karlsson


Kim Salomon

*********

Onsdag 11 september kl. 19.15-20.00

Julia Ravanis besöker Hedengrens och berättar om sin nya bok ”Emmys teorem” (Natur & kultur).

”Emmy Noether var en av nittonhundralets mest framstående matematiker. Hennes viktigaste teorem bidrog till att vända på en världsbild som varit sann ända sen Newtons dagar. I dag är hon i stort sett bortglömd. Det här är en bok om hennes liv, hennes arv och drömmen om ett liv bortom kroppens begränsningar. Som judisk kvinna född i Tyskland år 1882 blev Emmy Noether gång på gång utestängd från matematikens viktigaste rum. Hon, som bara förväntades ägna sig åt världsliga ting,  vigde trots detta sitt liv åt matematikens abstraktion.

Medan hon kämpade för få att ta plats på universitetet i Göttingen, arbetade hon frenetiskt på det teorem som förklarar vad det innebär att vara förankrad i någon plats eller någon tid alls.

Vetenskapshistorikern och fysikern Julia Ravanis söker i Emmys teorem efter det som formar våra idéer och gör oss till de vi är.” /…/


Julia Ravani FOTO: Frida Winter

 

*********

Onsdag 25 september kl. 19.15-20.00

”Framtidens hjärta – en kväll om Vladimir Majakovskij och Lili Brik, genom två nya böcker”

Bengt Jangfeldt i samtal med Malin Hasselblad. Den senare är aktuell med romanen Framtidens hjärta (Romanus & Selling), som utspelar sig i Ryssland år 1915 då den gudabenådade unge poeten Vladimir Majakovskij stormar in i paret Lili och Osip Briks liv. De är ett legendariskt par; intellektuella, konstnärliga och inflytelserika. Osip blir Majakovskijs förläggare och Lili hans musa.

Bengt Jangfeldt har tillsammans med poeten Gunnar Harding nyligen översatt Vladimir Majakovskijs diktsamling I mitt hjärtas kyrka står kören i brand (Bokförlaget Faethon).

 

*********

Onsdag 2 oktober kl. 19.15-20.00 Obs! Boken publiceras den 24 september

Jonathan Lindström kommer till Hedengrens och berättar om sin nya bok Världens äldsta historia : Hjältar, gudinnor och myter under 300 000 år (Norstedts).

”En kylslagen majdag för ett sekel sedan gjorde ynglingen Einar Kjellén en makalös arkeologisk upptäckt. Under mossan på en uppländsk bergknalle hittade han världens äldsta bildberättelse, dold sedan bronsåldern. I myllrande hällristningsscener återges där en mytisk hjältes skeppsfärd till undergången vid världens kant.

Jonathan Lindström följer upp Sveriges långa historia med ännu en pionjärgärning när han med stor inlevelse tar sig an det muntliga berättandets historia. Med hjälp av ny forskning återskapar han inte bara bronsåldershjältens äventyr utan lyckas även rekonstruera människans berättarkultur under hundratusentals år. Vi får möta Islands första sagoförfattare, verklighetens Homeros, boskapsnomadernas skalder och mammutstäppens dansande schamaner. Följ med på ett svindlande forskningsäventyr som för oss bakåt i historien till de kvinnor som sjöng vid längesedan slocknade eldar under en stjärnhimmel som själva tiden vridit ur led.

Källa: Norstedts


Jonathan Lindström, arkeolog och författare.
Författarfoto: Lina Eidenberg Adamo

*********

Onsdag 23 oktober kl. 19.15-20.00 Obs! Boken publiceras först den 18 oktober.

Hans Dahlgren i samtal med sin förläggare Kerstin Almegård om nya boken I fem statsministrars tjänst (Albert Bonniers förlag).

”Hans Dahlgren har i drygt ett halvsekel befunnit sig i maktens absoluta centrum. I sin bok I fem statsministrars tjänst tar han oss med bakom kulisserna i sitt arbete med de fem socialdemokratiska statsministrarna, från Olof Palme till Magdalena Andersson. Öppet och personligt berättar han om vardagsarbetet i Regeringskansliet,
kriser som skakat om hela vårt samhälle och resan genom storpolitiken, både i Sverige och internationellt. Han ser tillbaka på pandemin, tsunamikatastrofen, morden på en statsminister och en utrikesminister, och på hur Sverige sadlade om och blev medlem först i EU och sedan i Nato. Insiktsfullt och engagerat beskriver Hans Dahlgren en lång epok i svensk historia.”

 *********

Onsdag 5 december kl. 19.15-20.00 Obs! Boken publiceras först den 21 november

Konsthistorikern Olle Granath kommer till Hedengrens bokhandel och berättar om sin nya bok i I konstens värld – Från 4 amerikanare till Midvinterblot (Appell förlag).
Olle Granath var åren 1980- 1989 chef för Moderna Museet och 1989-2001 var han överintendent och chef för Nationalmuseum. Han har även bl a varit konstkritiker i Dagens Nyheter.

”Med lätt hand tecknas här en livsbana där konsten tidigt hamnade i centrum. Med centrala poster inom svenskt kulturliv – som chef på Moderna museet och på Nationalmuseum – följer decennier av minnen, från ett sökande 60-tal till det äldre och klassiska. Kulturpolitiken finns med, liksom de stora utställningarna – möten med konstnärer likaså.”

*******************************************************************************