Börge Nilsson: Putins bro till väst : ryssarna i Baltikum

Börge Nilsson: Putins bro till väst : ryssarna i Baltikum
12 mars, 2024 Hedengrens

OBS! Författarträff med Börge Nilsson på onsdag 13 mars kl. 19.15. Då besöker författaren Hedengrens och berättar om sin nya bok Putins bro till väst : ryssarna i Baltikum.
Biljettpris: 100 kr.

I Baltikum finns stora rysktalande minoriteter – ett arv från sovjettiden. Men skulle verkligen ­Ryssland på samma sätt som i Ukraina kunna använda ryssarna i dessa baltiska stater för att angripa Nato- och EU-länder som Estland? Och skulle ryssarna i dessa länder vilja bli ”räddade” av stormakten i öst? Skulle några vara redo att bli femtekolonnare? frågar sig författaren. Det finns sådana, visar det sig.

Efter att i ett par decennier ha bevakat och rest i dessa länder har Börge Nilsson tillägnat sig kunskap med perspektiv. Han har träffat samma personer, rysktalande i Baltikum, med många års mellanrum.

Hans berättelse om ryssarna utanför Ryssland börjar i Narva, Västeuropas yttersta utpost som ligger bara en brolängd från supermakten. Hans skildring slutar i Kaliningrad, det hårt befästa ryska länet vid Östersjöns kust. För en framtid i fred är Kaliningrad Europas allra svagaste punkt.

Börge Nilsson har under decennier bevakat och följt rysktalande minoriterer i de baltiska länderna för olika tidningar i Sverige och Norden. I början gällde frågorna främst språk och utbildning, senare förvaltning, media och ryska påverkansaktioner. Han har även skrivit om Ryssland och publicerat Ensam – alldeles ensam, en bok om den mördade journalisten Anna Politkovskaja. Bosatt i Värmland.

Källa: Bokförlaget Carlsson