Elif Batuman : Antingen eller

Elif Batuman : Antingen eller
14 mars, 2024 Hedengrens

Selin har klarat sig igenom första året på Harvard och genomlevt en märklig email-romans med den ungerska matematikern Ivan som skakat om henne på djupet. Deras förbindelse var dunkel och Selin är fortsatt förvirrad. Vad var det som hände, eller inte hände? Och hur ska man egentligen leva? Att vara student är på ett sätt att lösa mysterier, och ledtrådarna finns i böckerna.

När Selin en dag snubblar över Kierkegaards Antingen-eller, och läser: ”Alltså lever man estetiskt eller så lever man etiskt” börjar hennes hjärta banka. Det är ju hon och Svetlana! Den übersmarta bästisen talar gärna om historia och tradition medan Selin själv dras till det estetiska livet: en serie fristående äventyr, erfarenheter som skulle gå att omvandla till litteratur. Hon vill bli författare.

Antingen eller är den hisnande roliga skildringen av hur hon tar sig framåt: det handlar om musik, sex, vänskap, att resa, om läsning och litteratur. Det är omöjligt att inte charmas av den aviga, cerebrala Selin och de pinsamheter hon hamnar i. I klassikerna, ja i alla böcker egentligen, blir en kvinnas liv en berättelse först när en man gör entré. Och i livet? Hur ska Selin lösa det mysteriet?

Originaltitel: Either/Or
Översättare: Maria Lundgren
Källa: Natur & kultur

Inbunden. 350 sidor.