Orlando Figes: Historien om Ryssland : myten som maktens redskap

Orlando Figes: Historien om Ryssland : myten som maktens redskap
23 maj, 2024 Hedengrens

Ingen nations historia har skrivits om så många gånger som den ryska, allt för att passa de styrandes intressen. Ingenstans har orden ”den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden” varit mer sanna än i Ryssland. Hur ryssarna kommit att ständigt omarbeta berättelserna om sitt förflutna är inte bara en viktig aspekt av historien – det är också relevant i förståelsen för hur landet tänker och agerar idag.

I Historien om Ryssland närmar sig Orlando Figes tusen år av historia utifrån ett helt nytt perspektiv, genom att titta på hur personer och händelser ur landets förflutna format Rysslands utveckling. Med fängslande berättarstil och intellektuell skärpa utforskar författaren de krafter som legat bakom ryskt agerande genom tiderna, om det så handlar om Ivan den förskräckliges kröning, ryska revolutionens ohyggligheter eller den Putinledda invasionen av Ukraina. I detta mästerverk finns nycklarna till att förstå vilka drivkrafter som styrt Rysslands agerande från medeltiden till idag, inklusive föreställningen om att Ukraina är ett land som inte borde existera.

FÖRFATTAREN

Orlando Figes är en prisvinnande författare och historiker, som har undervisat vid Birkbeck College, University of London och Trinity College, University of Cambridge. Han föddes i London 1959 och studerade historia vid Cambridge. Figes är en bästsäljande författare av nio böcker om rysk och europeisk historia. Hans böcker har översatts till över 30 språk.

Originaltitel: The Story of Russia
Översättare: Hans Dalén

Författare: Orlando Figes

Källa: Historiska Media