Författarträff tisdag 19/9 kl. 17.30

Författarträff tisdag 19/9 kl. 17.30
8 september, 2017 Hedengrens

Jesper Högström berättar om sin nya bok Lusten och ensamheten. En biografi över Hjalmar Söderberg (Weyler förlag).

Hjalmar Söderberg är, jämte Selma Lagerlöf och August Strindberg, den mest levande och lästa av de stora svenska författarna från det förra sekelskiftet. Hans roman Doktor Glas ger upphov till nya romaner och dramatiseringar, hans mest berömda pjäs Gertrud sätts upp om och om igen och nyligen blev Den allvarsamma leken svensk storfilm. Samtidigt är Hjalle, som vännerna kallade honom, relativt okänd som person. I Lusten och ensamheten tecknas Söderbergs porträtt i helfigur och i alla de nyanser han var en mästare att gestalta. Hans komplicerade förhållande till kvinnorna står i centrum för både hans liv och berättelsen om detta liv. Och staden Stockholm, som ingen annan skildrat med sådan ömhet och exakthet.

Jesper Högström  är författare, kritiker i DN och översättare. FOTO: Sofia Runarsdotter