Sture Lindholm: Fånglägerhelvetet Dragsvik. Massdöden i Ekenäs 1918

Sture Lindholm: Fånglägerhelvetet Dragsvik. Massdöden i Ekenäs 1918
14 februari, 2018 Hedengrens

”Inget motsvarande ens i tsardömets värsta fängelser!”  Så beskrev den nytillträdde överläkaren, professor Robert Tigerstedt de vidriga förhållandena i fånglägret i Dragsvik sommaren 1918. Efter inbördeskriget förlades omkring 10 000 röda fångar i de tidigare ryska kasernerna utanför Ekenäs. På bara ett par månader avled mer än 3 000 av dem, finländska män i sin bästa ålder. Fånglägertragedin resulterade i Finlands största massgrav och gav upphov till en internationell skandal.Vad var det egentligen som hände i Dragsvik? Varför gick det så här?

Utgiven av Prolico. Västra Nylands landskapsmuseums publikationsserie 10.

Sture Lindholm är en finsk författare och lärare. Bildkälla: VN-arkiv