Varlam Sjalamov: Genom snön

Varlam Sjalamov: Genom snön
19 september, 2018 Hedengrens

»I mina ögon är Sjalamov 1900-talets största författare. De skenbart enkla berättelserna når i själva verket Dostojevskijs höjder, så mycket finns förborgat i dem.« Svetlana Aleksijevitj

Författaren Varlam Sjalamov greps under den stora terrorn i Moskva 1937 och skickades till guldgruvorna och skogsavverkningarna i Kolyma, en av jordens kallaste och kargaste platser. Efter sjutton år i olika läger frigavs han och lovade sig själv att inte glömma. I dag betraktas hans verk som den sannskyldigaste skildringen av den sovjetiska lägervärlden.

I Ersatz utgåva kommer Sjalamovs berättelser från Kolyma att omfatta sju band. Vill man läsa på engelska har NYRB gett ut det första av två band med Sjalamovs verk. Detta band innefattar bok ett till och med tre (av sju).