Nino Haratischwili: Det åttonde livet (till Brilka)

Nino Haratischwili: Det åttonde livet (till Brilka)
28 augusti, 2021 Hedengrens

Nominerad till Internationella Bookerpriset.

I början av det tjugonde århundradet, i utkanten av det ryska imperiet, klättrar en georgisk familj mot toppen med hjälp av ett hemligt chokladrecept. Stasia får lära sig receptet av sin far och tar det med sig till Petrograd. Hennes unge make befinner sig i hjärtat av den ryska revolutionen.

Ett sekel senare har Sovjetunionen upplösts och Georgien slitits sönder av inbördeskrig. Niza, Stasias barnbarnsbarn, har brutit med familjen och emigrerat till Berlin. Men när hennes tolvåriga systerdotter Brilka inte vill återvända till Tbilisi efter en resa i väst tvingas Niza spåra upp henne. Och för Brilka berättar hon familjens historia.

Det åttonde livet (Till Brilka) vecklar ut sig över hela »det röda århundradet«. På över tusen sidor skildras en georgisk familjs uppgång och fall genom sex generationer, i en storslagen, episk roman om krig och förtryck, drömmar och kärlek. Och om en varm choklad, som tycks föra med sig såväl extas som förödelse.

FÖRFATTAREN

nino haratischwili är född i tbilisi i georgien 1983, men bor sedan 2003 i tyskland och skriver på tyska. hon har kallats »den tyska samtidslitteraturens superstar« och är verksam som författare, dramatiker och teaterregissör. det åttonde livet (till brilka) utkom 2014 och blev hennes stora kommersiella genombrott. den har varit en bestseller i en rad länder, vunnit flera priser och lovordats av litteraturkritiker världen över. 2020 nominerades den engelska utgåvan till internationella bookerpriset.

(Gemena bokstäver här är bokförlaget it-lits idé).

Originaltitel: Das achte Leben (Für Brilka)
Översättare: Ebba Högström
Bokomslag: Eva Wilson
Källa: it-lit

Inbunden. 1146 sidor.