Mira Hjort och Karl Martinsson: Hemtjänstmaffian. Miljonsvindeln som förändrade äldreomsorgen

Mira Hjort och Karl Martinsson: Hemtjänstmaffian. Miljonsvindeln som förändrade äldreomsorgen
14 september, 2021 Hedengrens

Slavliknande arbetsvillkor. Hemtjänst som inte utförs. Kommuner som luras på miljonbelopp. Valfriheten i hemtjänsten skulle öka kvaliteten och gynna småföretagande. Men samtidigt släpptes fuskare och kriminella in i hjärtat av den svenska välfärden. Hemtjänstmaffian är ett granskande reportage om hur delar av äldreomsorgen har lämnats över till bedragare som i åratal har mjölkat kommunerna på skattepengar. Trots en växande kontrollapparat fortsätter fusket. Samtidigt pressar den orättvisa konkurrensen personalens arbetsvillkor också i den kommunala hemtjänsten. Ingen har tidigare vetat hur utbrett fusket är. Hemtjänstmaffian är den första riktiga kartläggningen av en välfärdsbrottslighet som länge flugit under radarn.

FÖRFATTARE

Mira Klingberg Hjort arbetar som journalist på tidningen Kommunalarbetaren. 2013 vann hon Guldspaden för en granskning av den privatiserade hemtjänsten i Stockholms län. 2020 vann hon Fackförbundspressens pris för bästa avslöjande efter granskningen om fusket på hemtjänstföretaget Enklare Vardag. Tillsammans med Karl Martinsson (även på bild) har hon skrivit Hemtjänstmaffian. Det är hennes första bok.
Karl MartinssonKarl Martinsson är född 1985 och arbetar som journalist på tidningen Arbetet. 2020 vann han Fackförbundspressens pris för bästa avslöjande efter granskningen om fusket på hemtjänstföretaget Enklare Vardag. Hemtjänstmaffian är hans första bok.

Källa: Bokförlaget Atlas