Karl Schlögel: Dilemmat i Kiev

Karl Schlögel: Dilemmat i Kiev
31 januari, 2023 Hedengrens

Ruiner, camouflageuniformer, bilvrak. Våra bilder av Ukraina präglas numera av kriget efter Rysslands invasion i februari 2022. Men för många av oss förblir själva landet anonymt. I Dilemmat i Kiev (2015, reviderad utgåva 2022) skildrar historikern Karl Schlögel Ukraina som en mångskiftande, färgstark och inte minst självklar del av Europa. Han beskriver städer och stadsmiljöer och ger på så sätt läsaren insikt i hur en gemensam identitet vuxit fram.

Tjernivtsi, en gång centrum för judisk och litterär kultur i det habsburgska imperiet. Jalta, platsen för aristokratiskt badortsliv. Donetsk, vital och mångnationell arena för den industriella revolutionen. Charkiv, med dess arkitekturmodernism från trettiotalet. Dnipropetrovsk, söderns St Petersburg. Och de tre städernas Kiev , med spännvidd från Grottklostrets kyrkohierarkier till kafékulturens boulevard Chresjtjatyk.

Schlögel följer Ukrainas samhällsliv från 1600-talets kosackrike, över 1700- och 1800-talets internationella influenser, inbördeskrigets faser, genom dödsbringande tysk och sovjetisk terror till pånyttfödelsen efter landets självständighet. Han gör det med personligt tonfall och hett engagemang.

Karl Schlögel är tysk historiker och författare till ett stort antal verk om Europa och Östeuropa. Hans senaste bok Der Duft der Imperien från år 2020 har översatts till nio språk. Dilemmat i Kiev är den andra boken av Schlögel som utkommer på svenska.


Originaltitel:Entscheidung in Kiew
Översättare: Joachim Retzlaff
Källa: Bokförlaget Stolpe