Tisdag 6 februari kl. 17.30 Jan Bergman

Tisdag 6 februari kl. 17.30 Jan Bergman
2 februari, 2018 Hedengrens
Jan Bergman berättar om sin nya bok Fotohandlaren i Bizonien. En spionberättelse. 
 
Fotohandlaren i Bizonien var en östtysk spion i Västtyskland som avslöjades 1967. Men var han verkligen spion eller ett offer utnyttjad av den östtyska underrättelsetjänsten. Eller av den västtyska? Var han en man som likt Faust sålde sin själ till djävulen, men till vilken djävul? Fanns det en genuin övertygelse i botten, eller handlade allting bara om pragmatisk överlevnad?

Berättelsen om fotohandlaren Heinrich Schneider är en historia om det nya Tyskland som växte fram ur krigets ruinhögar, om Bizonien, landet som inte fanns, men som fanns ändå. En spännande resa från slutstridens Berlin 1945, till det tyska undrets Nürnberg, och till Stasis Östberlin. Möt den västtyske spionchefen Reinhard Gehlen, hans östtyske motsvarighet Markus Wolf och deras soldater, men framför allt fotohandlaren som spelade ett mycket högt spel.

Eller gjorde han inte det? Varför blir man egentligen spion?
 
Författaren kommer även att tala något om sin bok Sally och Nazistligan, som är en fortsättning på Sekreterarklubben. C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget.

Jan Bergman är född i Stockholm. Efter studier i historia och journalistik började han arbeta som tv-producent på Sveriges Television 1979. Han var bland annat programledare för Filmkrönikan och har producerat en lång rad historiska dokumentärer. Mest känd för den stora tv-publiken är han för sina Stockholmsskildringar: Guldkorn och Stockholmspärlor

 

Jan Bergman Fotograf: Pernilla Bergman-Fridén