Virginie Despentes: Vernon Subutex 1

Virginie Despentes: Vernon Subutex 1
6 oktober, 2018 Hedengrens

Den franska författaren Virginie Despentes debuterade med den våldsamma, feministiska romanen Baise-moi (Knulla mig, 1993), som också blev en skandalomsusad film. Sedan dess har hon gett ut ett tiotal romaner, bland annat Apocalypse baby 2011 som belönades med det välrenommerade Renaudot-priset.

Hennes nya roman, Vernon Subutex 1 i översättning av Kristoffer Leandoer, är den första delen i en trilogi och är nominerad till Man Booker International Prize. Vernon Subutex har inte kunnat betala hyran på ett tag. Hans kultförklarade skivbutik Revolver har gått i konkurs och vännen som alltid hjälpt honom ur knipan, den kända rockstjärnan Alex Bleach, är död. Efter sig har Alex lämnat ett antal videokassetter med okänt innehåll, och dem packar Vernon ner i väskan när han en dag handgripligen vräks och hamnar på gatan.

Medan han själv har fullt upp med att hitta tak över huvudet – på mer eller mindre tveksamma sätt – jagas han utan sin vetskap av filmproducenter, nättroll, före detta porrstjärnor och rockkritiker som alla vill lägga vantarna på de mystiska inspelningarna.