Att bygga en stad. Stockholm under 800 år, av Peter Lundevall

Att bygga en stad. Stockholm under 800 år, av Peter Lundevall
5 maj, 2021 Hedengrens

Stockholm kan bara liknas vid sig själv, konstaterades redan på 1800-talet. Den unika balansen mellan vattnen, öarna, bergen och det som vi människor skapat har resulterat i en unikt skön stad. Stadsbyggandet vilar här på en mer än 700-årig rättsuppfattning, internationella arkitekturstilar, planteorier, nya tekniker, sociala visioner och mycket annat. Perspektiven har skiftat, men förankrats i historien. Författaren, stadsplaneraren Peter Lundevall, beskriver i sin framställning tio viktiga perspektivskiften, föranledda av tidens gång.

Att bygga en stad – Stockholm under 800 år skildrar koncentrerat och rikt illustrerat planeringen av staden från medeltid till vår egen tid. Här träder insikten fram att allt som är skapat av människohand måste utgå från tidens förutsättningar och ideal.

Arkitekturhistorikern Henrik Nerlund, Skönhetsrådets sekreterare sedan 2014, har skrivit bokens engagerade företal.

Peter Lundevall är stadsplanerare och författare. Han har arbetat i mer än 40 år med planeringsfrågor i Stockholms stad som utredare, projektledare och med bl. a. detaljplaner inom Järvafältet, Bromma och Djurgården. Han har tidigare medverkat i ett flertal böcker och skrivit den lovprisade, Stockholm – den planerade staden, till denna nya praktvolym. Även hans debattbok Staden mellan rummen blev väl mottagen.

Källa: Bokförlaget Carlsson