Can Xue: Kärlek i det nya årtusendet

Can Xue: Kärlek i det nya årtusendet
20 november, 2022 Hedengrens

I denna kalejdoskopiska roman lever en grupp kvinnor i ett samhälle där konspirationerna och paranoian lurar bakom varje hörn, liksom magin. På traktens bomullsfabrik utnyttjades många men lyckades fly, för att nu, nöjda, arbeta på en bordell. En ung änka som längtar efter sin älskare reser till sin kusin på landsbygden, där nätterna innebär en tillvaro nära de döda. Andra uppsöker en plats där traditionell kinesisk medicin kan omskapa jaget. Alla försöker de navigera mellan olika kärlekar och de begravda hemligheter som omger deras liv. Med en outgrundlig, drömlik klarhet, mot bakgrund av handel och industri, bedrägeri och exploatering, skriver Can Xue fram en fascinerande berättelse om sex och romantik för vår tid.

Så här skrev Maria Schottenius bl a i sin recension i Dagens Nyheter (16/11-22 ) av romanen Kärlek i det nya årtusendet.

/…/”Can Xue har för sin del en helt annan litterär stil. Vild, poetisk och unik. Ingen tydlig story, ingen uppenbar utveckling att följa. Idel märkligheter. Ibland kantig, ibland rolig och alltid överraskande.”

Originaltitel: 新世纪爱情故事
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Formgivare: Nina Ulmaja
Bokförlag: Albert Bonniers

434 sidor.
Så kallat ”danskt band”, dvs boken har mjuka pärmar, med flikar.

Författaren är född 1953 i Kina. Hon har nämnts som kandidat till Nobelpriset i litteratur.