Sigrid Hjertén. En mästerlig kolorist

Sigrid Hjertén. En mästerlig kolorist
28 november, 2022 Hedengrens

Sigrid Hjertén (1885–1948) är en av det svenska modernistiska avantgardets frontgestalter. Hon var i sin ungdom elev till Henri Matisse i Paris där hon även tog starka intryck av Paul Cézannes måleri. I samtiden både hyllades och kritiserades hon för sitt expressiva färgmåleri.

I denna rikt illustrerade publikation presenteras i ord och bild Sigrid Hjerténs uttrycksfulla verk från 1910-talet fram till det publika och kritikerrosade genombrottet på 1930-talet då några av hennes mest fängslande och färgintensiva målningar tillkom. I publikationen ingår även artiklar om Hjerténs sena måleri sett i relation till Hills och Josephsons sena verk, samt om sonen Iván Grünewalds personliga och sällan uppmärksammade konstnärskap. Publikationen har tillkommit i samband med den omfattande utställningen Sigrid Hjertén. En mästerlig kolorist som visas på Prins Eugens Waldemarsudde 10 februari till 26 augusti 2018.

Författare: Cavalli-Björkman, Görel
Författare: Sidén, Karin
Författare: Grünewald, Rebecca

Förlag: Prins Eugens Waldermarsudde

Målning på bokomslaget: Balillaparaden Palermo, 1935. Gouache, 64x 50 cm. Stadsmuseet i Stockholm. Boken är på 179 sidor.