Stockholm läser grupp Grupp Krilon!

Stockholm läser grupp Grupp Krilon!
24 januari, 2018 Hedengrens

Eyvind Johnsons Grupp Krilon är vald till 2018 års Stockholm läser-bok. Det offentliggjordes på Stadsbiblioteket den 22 januari.

Med offentliggörandet gick startskottet för Stockholms största bokcirkel. Under året kommer stockholmarna att kunna diskutera Grupp Krilon i bokcirklar på biblioteken, lyssna på författarsamtal och gå stadsvandringar i huvudkaraktären Johannes Krilons fotspår.

Juryns motivering:

”Det fiktiva och det verkliga rör sig i olika berättelseskikt i Grupp Krilon och gör Stockholm till en utkikspunkt in mot jaget och ut mot världen. Maktambitioner på Stockholms fastighetsmarknad får ödesdigra verkningar i den småborgerliga vänkretsen kring Johannes Krilon. Vänskaper ödeläggs, lögn och förtal slutar i underkastelse och apati inför makten. Med tragisk nödvändighet drivs Krilon själv att agera för öppna värden. Grupp Krilon är Eyvind Johnsons uppfordrande maning att i det auktoritäras närvaro inte ställa sig neutral.”

Textkälla: Stockholms stadsbibliotek

Grupp Krilon ges lämpligt nog ut i pocket denna vecka (v. 4).

Eyvind Johnson (1900-1976) erhöll Nobelpriset i litteratur 1974.
Bildkälla: Stockholms stadsbibliotek