Tisdag 11/2 kl. 17.30 Anders Hammarlund

Tisdag 11/2 kl. 17.30 Anders Hammarlund
21 januari, 2020 Hedengrens

Anders Hammarlund samtalar med Anders Björnsson om Hammarlunds nya bok Ravband

 

Anders Hammarlund

Det ligger en gammal åskfront tvärs över Europa, från Kaliningrad till Trieste, en konfliktzon med etniska, religiösa och språkliga dimensioner. Men stråket mellan Östersjön och Medelhavet har också genom årtusendena varit en länk mellan folk och kulturer, den mytomspunna Bärnstensvägen.

Anders Hammarlund utforskar Bärnstensvägen, men hans bok är ingen kulturhistorisk reseskildring. I allt kunskapssökande om det förflutna glappar ett spelrum av tolkningar. Den som vill teckna konturerna av Europa mellan innanhaven och inte nöjer sig med geografin utan söker människorna, ställs hela tiden inför motstridiga påståenden om tid och rum. Det föreliggande konfronteras med det föreställda, och boken blir en spännande och överraskande upptäcktsfärd genom livets och kulturforskningens omtvistade gränsmarker – tecken, tolkning och gestaltning; identitet och tillhörighet. Energi och insikt hämtas ur otaliga texter och framställningar, vetenskapliga och konstnärliga. Möt korsfararen Hermann von Salza, diktaren Pier Paolo Pasolini, östersjöskildraren Alfred Partikel, den motvillige kejsaren Marcus Aurelius, tonsättaren Béla Bartók, historieberättaren Jan Matejko, och många andra. Och vilka var egentligen de försvunna sambierna, de som sökte bärnsten på blåsiga stränder?

Ravband är en bok om Europa, i nuet och i det förflutna.