Torsdag 12/3 kl.17.30 Natalie Verständig Axelius

Torsdag 12/3 kl.17.30 Natalie Verständig Axelius
4 februari, 2020 Hedengrens

Natalie Verständig Axelius talar om sin biografiska roman Det var jag som skulle

Foto: Alexandra Buhl

Samuel kan inte slå undan ångesten för att något är allvarligt fel med leveransen av nya glasögonbågar till återförsäljaren i Göteborg. Vad ska hända med honom om det inte blir ett nytt avtal? Med döttrarna? Med hela livet i Sverige?

Med stor skärpa skildrar Natalie Verständig Axelius hur år av flykt, svält och liv i getton och läger följer med som en svårkontrollerad oro många år efteråt, i många fall hela livet. Samuels fridfulla liv som pojke i en liten stad i närheten av Lodz förändras över natt i och med tyskarnas angrepp på Polen. Hela hans tillvaro fram till krigets slut präglas av att åtminstone försöka rädda livet på sina småbröder, tvillingarna Rachmiel och Fischel. När han inte lyckas hjälpa dem båda drabbas han av en känsla av skuld som ska kasta en skugga också över de förhållandevis ljusa åren i Sverige efter kriget. Det var ju han som skulle dö.

Natalie Verständig Axelius roman bygger på de krigsupplevelser som hennes morfar Samuel Janowski berättade för sin dotter, Natalies mor. Boken handlar både om de svåra åren på flykt och i olika läger och om den första tiden i Sverige med försörjningsvåndor och familjebildning. Det var jag som skulle dö är både ett tal till och ett minne över en av de många överlevande som kom till vårt land och blev en del av Sveriges moderna historia.