Thielska galleriet. Konsten – huset – tiden.

Thielska galleriet. Konsten – huset – tiden.
8 mars, 2021 Hedengrens

Thielska Galleriet skapades mitt i det moderna Sveriges tillblivelse kring sekelskiftet 1900. Ett palats fyllt med nordisk konst av de konstnärer som Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Larsson, Eugène Jansson och Edvard Munch. Bankmannen Ernest Thiel var Sveriges rikaste man mitt under tillblivelsen av det moderna Sverige kring sekelskiftet 1900. Han greps av konstens och filosofins krafter och hela tillvaron förändrades av kärleken -Thielska Galleriet byggdes för det nya livet.

Den här boken presenterar Thielska Galleriet som ett kulturarv där konsten, miljöerna och historien bakom spelar samman i en helhet.

Denna antologi innehåller sju nyskrivna artiklar av forskare och profilerade skribenter, med fokus på skilda infallsvinklar: arkitekturen, parken, konstsamlingen, reception i media, personhistoria kring Ernest Thiel, arvet efter Nietzsche och samlandets intellektuella kontext.

En vacker konstbok med nytagna och historiska bilder som låter läsaren komma närmare museets konst,arkitektur, inredningar och omgivningar.

Parik Steon är docent i konstvetenskap och var tidigare museichef på Thielska Galleriet. Texterna i boken är skrivna av Professor Hans Ruin, Professor Catharina Nolin, Fil Dr Martin Rörby, Fil Dr Charlotta Nordström, Fil Dr Per Widén, Fil Mag Sophie Allgårdh och Docent Patrik Steon.

Patrik Steorn har forskat om Katja of Sweden, Sighsten Herrgård, Rohdi Heintz och andra personer och företag inom svenskt mode i USA under 1960-talet och arbetat på Centrum för modevetenskap på Stockholms universitet. Han utsågs i december 2013 till intendent och chef för Thielska galleriet i Stockholm och tillträdde i januari 2014.

Källa: Bokförlaget Langenskiöld