Tisdag 27/8 kl. 17.30 Eddie Persson

Tisdag 27/8 kl. 17.30 Eddie Persson
20 augusti, 2019 Hedengrens

Eddie Persson talar om sin biografi över Aleksandr Borodin

 

Aleksandr Borodin (1833-1887) räknas i dag till de stora kompositörerna i Ryssland under den senare hälften av 1800-talet vid sidan av Modest Musorgskij,Nikolaj Rimskij-Korsakov och Pjotr Tjajkovskij. Borodins särpräglat ryska musik, färgad med orientaliska klanger, mottogs i hemlandet med viss skepsis av samtida publik och kritiker. Men det dröjde inte länge förrän även hans mest motsträviga kritiker insåg den lika kreativa som naturliga genialiteten i hans kompositioner. Hans musik kom därför snart att framföras under succéartade former i såväl Ryssland som Centraleuropa, hans verk spelas och beundras över hela världen än idag.

Men, trots att musiken var så viktig för honom var Borodins främsta intresse ändå naturvetenskaplig forskning och akademisk undervisning inom ämnesområdena medicin och kemi. Han utbildade sig därför till läkare men insåg snart att hans främsta intresseområde var kemi. I denna disciplin blev han en stor auktoritet i såväl Ryssland som i Europa och upprätthöll professuren i kemi vid den mycket ansedda militärmedicinska akademin i S:t Petersburg under 24 år. Hans namn lever ännu kvar i vetenskapshistorien bland annat genom upptäckten av den unika kemiska reaktion som kom att kallas Borodin-reaktionen.

Biografierna över kompositören och kemisten Borodin är få, föreliggande bok är den enda som skrivits på svenska. Hans musik spelas numera tyvärr i minskande omfattning över världen, hans vetenskapliga bedrifter uppmärksammas knappast alls idag. Men Borodins storartade prestationer inom musik och naturvetenskap var likafullt enastående och förtjänar ännu att minnas.