Onsdag 18 oktober kl. 19.15 Wikforss & Angner

Onsdag 18 oktober kl. 19.15 Wikforss & Angner
20 oktober, 2023 Hedengrens

Onsdag 18 oktober kl. 19.15

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi samt sedan 2019 ledamot i Svenska akademien, berättar om sin nya bok Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid och Erik Angner, professor i praktisk filosofi, talar om sin nya bok En bättre värld är möjlig . Båda titlarna är utgivna av bokförlaget Fri tanke. Samtalsledare är Emelie Westerlund från Fri Tanke.

Om Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid:

I september 2018 går Sverige till val. Två år tidigare har Donald Trump överraskande tagit hem valsegern i USA och Storbritannien röstat för brexit. Nya, oroliga tider står för dörren: populismens segertåg, global avdemokratisering, pandemi, krig i Europa och snabba klimatförändringar.

Med sin erkända skärpa analyserar filosofen Åsa Wikforss de centrala samtidsfrågorna i sina kulturartiklar och debattexter. Hon tar avstamp i valåret 2018 och diskuterar eventuell svensk valpåverkan, hur fejkade nyheter samverkar med den falska berättelsen om Sverige. Hon följer sedan utvecklingen fram till 2023 och undersöker de övergripande förskjutningarna i samhället: desinformationens skador, ett ödesdigert kunskapsmotstånd, en politiskt polariserad tillit, medvetna försök att splittra och kulturkriget som ett politiskt vapen.

Vad händer med demokratin när populister får makten över politiken? Hur ser hoten mot yttrandefriheten ut i postsanningens tid? Och hur stärker vi förnuftet och det demokratiska samtalet när destruktiva krafter växer sig starka? Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid är en pågående analys, en sorts filosofens samtidsdagbok under fem avgörande år för svensk demokrati.

Om En bättre värld är möjlig:

I varje del av vardagen gör sig ekonomin gällande – samtidigt som den också styr de stora rörelserna i världen. Men drivs världen idag av kloka ekonomiska beslut? Ekonomen och filosofen Erik Angner visar här på att det finns en stor förbättringspotential. Genom ett hållbart ekonomiskt förhållningssätt kan vi få bukt med de problem som vi har framför oss, vare sig det gäller pandemier, svält, klimatkatastrofer eller fattigdom. I denna bok ges både konkreta och visionära förslag på hur vi på mikro- och makronivå kan skapa en bättre värld för alla jordens medborgare

Biljetter till författarträffarna släpps en vecka innan evenemanget går av stapeln. Köp biljett i butik, maila svenska@hedengrens.se, eller ring 08 611 51 28 och beställ (efter att du har beställt får du vårt Swishnummer). Biljettpris: 100 kr. Biljetten finns ej som e-biljett – endast som pappersbiljett – som hämtas upp i butik, senast kl. 19 under själva evenemangskvällen.