Siri Elfhag 8/10 – 3/11 2019

Siri Elfhag

Målningar och kolteckningar på duk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBS! Konstnären närvarar onsdag 9 oktober kl. 16-18

Elfhag:

Jag visar utvalda delar av verket “Drömbok” som påbörjades 2019. Verket består av kolteckningar på duk, “uppslag” i boken, vilka går att läsa som en serie bilder, eller var för sig. Drömbok är ett sorts intuitivt sagoberättande, där varje bild har som utgångspunkt delar ur konsthistorien (ett kollektivt bildflöde och symbolspråk) som sedan i själva tecknandet utvecklas till mer av en personlig berättelse, färgad av det undermedvetna. Jag funderar över var gränsen mellan det personliga och det kollektiva går, om det går att skilja dem åt eller om de egentligen är samma. Hur vi alla färgas av det vi ser omkring oss, om det målar vårt undermedvetna eller om det är tvärtom. 
 
Målningarna som visas har jag hittat i ett dödsbo och sedan målat om. Där funderade jag kring återanvändning av bilder och om det går att äga en bild. Jag försökte också på något sätt ta vid det arbete som redan påbörjats, på samma sätt som att det vi skapar kanske egentligen är en fortsättning på någonting redan existerande. 
 
***
Siri Elfhag är född 1988 i Stockholm. Hon har precis avslutat en masterutbildning i fri konst vid Umeå konsthögskola, och har bland annat ställt ut vid Ronneby konstcentrum, Kummelholmen och Vårsalongen. Hennes verk är inköpta av Umeå kommun och Stockholm konst, samt Sveriges Allmänna konstförening. Hon mottog Umeå kommuns kulturstipendium 2019.